JORIS LINSSEN


Wat is voor jou de meest bijzondere plek in Utrecht?

“Mijn favoriet plek in Utrecht is achter de Dom. Zo heet die straat ook. En er zit een heel verhaal aan vast.”

“Ik ben in Utrecht gaan studeren. Ik wilde heel lang verhuizen naar Amsterdam, zoals iedereen vaak wil. En op een gegeven moment kwam de moeder van mijn vrouw bij ons wonen. Die verbleef dan ook in Utrecht. Ik hield heel veel van die vrouw. En die ging uiteindelijk dood. Toen had ik daar heel veel verdriet van.”

“Op een dag moest ik mijn dochter brengen naar de dansles en daarna ben ik op zondag ochtend in de herfst zo gaan fietsen. En ik dacht: wat gebeurd er nou? Mijn ogen brandden, de tranen die voelde ik opwellen. Ik dacht: ik heb gewoon mega verdriet, wat moet ik doen? Ik was aan het fietsen met mijn ziel onder mijn arm. En toen kwam ik in dat straat je achter de Dom terecht. Ik was op weg naar de Nieuwegracht. En toen zag ik die oude stenen van de Domkerk aan de achterkant. en toen dacht ik: kun je nagaan. Hier is waarschijnlijk in de 13e eeuw heeft hier wel eens een straatmeid staan huilen. Of misschien is er in de 14e eeuw wel een dienstmeid ontslagen, die heeft hier staan huilen. Die zijn allemaal getroost door die hele oude stenen. En toen klaarde ik eigenlijk helemaal op.”

“En toen ben ik thuis aan de piano gaan zitten  en toen heb ik een liedje geschreven over dat gevoel van Utrecht. Toen dacht ik: als een stad je kan troosten, dan heb je je thuis gevonden.”

“Om liedjes uit je hoofd te leren heb ik ontdekt dat het heel fijn is om te fietsen. Dat doe ik dan graag bij de Nieuwegracht. Daar is het heel mooi en heel stil. Dat is echt in het hart van het Museumkwartier. Dat is echt mooi. Daarom woon ik ook nog steeds in Utrecht.”

Hoe hoop je dat het Berlijnplein er over 5 jaar uitziet?

“Het mooie van Utrecht is natuurlijk de binnenstad. De middeleeuwen die je daar nog proeft en die je kan zien. Maar een stad heeft ook nog een ander kloppend hart nodig. Je hoeft niet alleen maar in een soort openluchtmuseum te zijn, maar je kan ook een heel cultureel hart proberen daarnaast te zetten. Ik hoop dat het hier lukt. Ik weet dat het heel moeilijk is. Maar hier, met de hele grote bioscoop en als hier echt een cultuurplein van gemaakt wordt, kan je dat toch bewerkstelligen.”