Dader ernstig ongeval IJsselstein meldt zich bij politie
Opvallend veel automobilisten rijden door als ze een aanrijding hebben veroorzaakt. En dat kan grote gevolgen hebben. Zeker als iemand gewond raakt, zoals eerder deze week bleek in IJsselstein. Hoe groot is de kans dat je uit handen van de politie blijft?
Het is maandag rond 20.00 uur als een 78-jarige inwoner van IJsselstein op de Televisiebaan in zijn woonplaats wordt aangereden. Ambulancemedewerkers en een arts in een traumahelikopter spoeden zich naar het zebrapad, waar de man gewond ligt.
Bestuurder meldt zich
De veroorzaker vlucht juist weg van die plek, hij geeft gas na de botsing. Het bejaarde slachtoffer ligt al zwaargewond in het ziekenhuis als een 28-jarige man uit Ede zich ruim twee uur later meldt op een politiebureau. Hij blijkt de bestuurder en wordt aangehouden. Hoewel het onderzoek naar de aanrijding nog in volle gang is, is duidelijk dat het wegrijden niet in het voordeel van de man werkt. Hij heeft zich weliswaar binnen de gestelde twaalf uur na het ongeluk gemeld, maar die uitzondering geldt niet als je, zoals hij, iemand achterlaat die acute medische hulp nodig heeft. Wettelijk verplicht om te blijven Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht om op de plaats van het ongeval te blijven tot hulpverleners arriveren. Anders is er sprake van een strafbaar feit en dat kan naast vervolging en een eventueel strafblad meer vervelende gevolgen hebben. Zo kan een autoverzekeraar bijvoorbeeld besluiten de polis op te zeggen.
Bovendien is de kans om niet getraceerd te worden uiterst klein, blijkt uit voorbeelden van ernstige ongevallen in de regio afgelopen jaren. Meest sprekende voorbeeld is het fatale ongeval in Renswoude, waarbij een 76-jarige vrouw om het leven kwam. Auto verstopt en slapen op het werk Ook deze veroorzaker reed door en verstopte zijn zwaarbeschadigde auto op zijn werk, waar hij zelf ook besloot te overnachten. Pas toen de politie krap twee weken later een anonieme brief kreeg over zijn vermoedelijke betrokkenheid en in de media een oproep volgde om uit te kijken naar zijn auto, meldde hij zich. Dat deed ook de veroorzaker van een dodelijk ongeval op de Biltsestraatweg in Utrecht, nadat hij was doorgereden toen hij met drank en coke op de 21-jarige Aoife doodreed. Pas ruim 24 uur na het ongeval gaf hij zichzelf aan.
Vluchten deed ook een 25-jarige man uit Nijkerk, nadat hij roekeloos scheurend over de Spinozaweg een 30-jarige Utrechter doodreed. Hij meldde zich dezelfde avond nog. Niet bekend geworden Uitzonderlijk is het ongeval op de Utrechtse Pijperlaan, waarbij een 32-jarige man uit Utrecht ernstig gewond raakte. Na de botsing haalde de politie midden in de nacht de betrokken auto uit het Amsterdam Rijnkanaal. “Er is veel onderzoek verricht, maar de bestuurder is niet bekend geworden”, zegt een politiewoordvoerder. Het donker, door water gewiste sporen en het dumpen op een afgelegen plek na het ongeval speelt daarbij mee.
Wekelijks rijden zo meer dan honderd weggebruikers weg na een ongeval in de provincie Utrecht, blijkt uit cijfers van Independer. Meer dan vijfduizend keer per jaar dus. Alleen al in Utrecht stad ging het in 2022 om meer dan vijftienhonderd aangiftes. Over de straffen na aanrijdingen met slachtoffers is veel discussie. Omdat zelden sprake is van bewust aanrijden, vallen die lager uit dan bijvoorbeeld bij geweld. Voor doorrijden kan maximaal drie maanden cel extra volgen en een geldboete van ruim 8000 euro. Ook kan dit ervoor zorgen dat je je rijbewijs voor vijf jaar kwijtraakt.
Nog een ongeluk
In Utrecht was dinsdagavond nog een ernstig ongeval. Op de Tigrisdreef reed een auto een 28-jarige vrouw uit Maarssen aan. De veroorzaker? Hij bleef op de plek van het ongeval en is gehoord door agenten. Volgens een politiewoordvoerder is ‘blijven’ niet alleen uit menselijk oogpunt verstandig. “We proberen tegenwoordig echt alles om dit soort zaken uit te pluizen. Daarbij kunnen we met camerabeelden, getuigen, sporen, dna en bijvoorbeeld telefoonmasten meer dan ooit.”