Waarom gebouwen vandaag oranje kleuren in de provincie Utrecht
Provincie Utrecht – Vandaag gaat Orange The World van start, een internationale campagne die aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen en meisjes. In de provincie Utrecht worden diverse activiteiten georganiseerd om dit belangrijke thema onder de aandacht te brengen.
In Amersfoort worden films vertoond die rondom dit thema draaien, terwijl in Nieuwegein de gemeenteraad een bijeenkomst organiseert waarin verhalen en ervaringen gedeeld worden. In Veenendaal zijn informatieve borden te zien bij de Bernard van Kreelpoort die meer uitleg geven over het onderwerp.
Ook Utrecht doet actief mee aan Orange The World. De iconische Domtoren wordt vandaag verlicht in oranje, net als vele andere gebouwen in de regio en wereldwijd. De kleur oranje symboliseert de zonsopkomst en staat voor een hoopvolle toekomst zonder gendergerelateerd geweld. Daarnaast is er in Utrecht een dansparade door het centrum en gaat de documentaire Ve(e)rkracht van Deborah Fidder in première. Deze film belicht de impact van seksueel grensoverschrijdend gedrag en focust op het herstelproces van de betrokkenen.
Ve(e)rkracht: focus op herstel en begrip
In de documentaire van Fidder staan drie ervaringsdeskundigen centraal. In plaats van te vertellen wat hen is overkomen, richten ze zich op de gevolgen en hoe ze hiermee omgaan. Fidder wil met deze film laten zien dat slachtoffers veerkrachtig zijn, vooral wanneer ze goede hulp ontvangen. “Het is belangrijk om mensen te ondersteunen zonder aannames te doen,” legt ze uit. “Vraag niet wat er precies is gebeurd, maar luister naar wat het met iemand heeft gedaan en hoe je kunt helpen.”
Fidder put hierbij uit eigen ervaring. Na een traumatische gebeurtenis zocht ze hulp bij het Centrum Seksueel Geweld. “Met de juiste begeleiding kun je echt herstellen,” zegt ze.
Verandering in Nederland
Volgens Christel Meijerman van ZONTA Utrecht, een organisatie die opkomt voor de rechten van meisjes en vrouwen, wordt het probleem van geweld tegen vrouwen in Nederland steeds serieuzer genomen. “Het idee dat dit niet bij ons gebeurt, is gelukkig doorbroken,” zegt ze. De uitzending van BOOS over misstanden bij The Voice of Holland speelde hierin een belangrijke rol.
Toch is er nog veel werk te doen. Meijerman wijst op diepgewortelde culturele normen die bijdragen aan onrecht tegen vrouwen. “Als meisje leerde ik al dat je je bescheiden moest opstellen. Dat soort normen werken ongelijkheid in de hand,” benadrukt ze.
Schokkende cijfers
De feiten achter geweld tegen vrouwen zijn verontrustend. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met fysiek geweld, en dagelijks sterven 137 vrouwen door toedoen van een familielid, partner of ex-partner. In Nederland sterft gemiddeld elke acht dagen een vrouw door geweld. Daarnaast heeft bijna één op de vier Nederlandse vrouwen te maken (gehad) met seksueel geweld of misbruik.
Orange The World: een oproep tot verandering
De Orange The World-campagne loopt tot 10 december. Het doel is niet alleen bewustwording, maar ook verandering teweegbrengen. Met acties zoals die in Utrecht wordt een stap gezet richting een veiliger en rechtvaardiger wereld voor vrouwen en meisjes.