Meer dan 100 jongeren betrokken bij incidenten op kermis Houten
Houten – Bij de onrustige avond op de kermis in Houten waren zeker 100 jongeren betrokken, bevestigde burgemeester Gilbert Isabella aan RTV Utrecht. Hij noemt het “erg spijtig” dat het evenement zo eindigde. Rond 21.00 uur liep de situatie uit de hand door het afsteken van zwaar vuurwerk, waarna de politie besloot om het terrein voortijdig te ontruimen.
Burgemeester Isabella vertelde op Radio M Utrecht dat er vooraf geen aanwijzingen waren dat het mis zou gaan. “We hebben vooraf alle mogelijke signalen gemonitord. Jongerenwerkers waren betrokken en sociale media werden scherp in de gaten gehouden, maar er leek niets aan de hand. Toch ging het in het laatste uur alsnog mis,” aldus Isabella.
Voor het volgende jaar overweegt de driehoek (politie, Openbaar Ministerie en gemeente) maatregelen, zoals cameratoezicht of toegangshekken, niet. “Het moet een open en toegankelijk feest blijven,” stelt Isabella. Momenteel wordt onderzocht wie de betrokken jongeren waren. Hoewel sommigen uit Houten komen, is het waarschijnlijk dat er ook jongeren uit Utrecht of Culemborg aanwezig waren.
Rustige dag na hectische avond
Een dag later, met de markt in volle gang op het Rond, zijn de sporen van de ongeregeldheden alweer verdwenen. Toch is het gespreksonderwerp onder de bezoekers onvermijdelijk. Ilona, die met haar kinderen over de markt loopt, vermijdt de kermis ’s avonds. “Ik neem een omweg als ik ’s avonds fiets,” zegt ze. “Vroeger werd er ook al afgesproken om op de laatste avond te vechten. Ik voel me er niet prettig bij.”
Een andere bezoeker herinnert zich dat hij vanuit zijn oude woning de kermis goed kon zien en vaak getuige was van hoe jongeren de politie uitdaagden. “De politie kan vaak weinig doen,” zegt hij. Een vrouw op de markt zegt dat de onrust haar ervan weerhoudt om ’s avonds op straat te gaan. “Het is jammer dat de kermis voor anderen verpest wordt,” zegt ze.
“Vechten en kermis zijn al lang verbonden”
Volgens erfgoedkenner en kermisliefhebber Karel Loeff gaan vechtpartijen al eeuwenlang samen met de kermiscultuur. “De kermis is het oudste dorps- en stadsfeest waar men al van oudsher samenkwam,” vertelde hij eerder in het NPO Radio 1-programma Nieuwsweekend. Met handelaren en drank kon het er weleens onrustig aan toegaan. “Zo groeide op sommige plekken een cultuur waarbij opstootjes gebruikelijk werden,” legt Loeff uit.
In de afgelopen jaren treedt de politie volgens Loeff minder vaak op tijdens kermissen. “Veel taken zijn verschoven naar boa’s en beveiligers, wat flink in de kosten loopt. Dit maakt het noodzakelijk om creatief te zoeken naar manieren om vechtpartijen te vermijden.”