Nieuws

Sinterklaas-intocht Vianen kost gemeente 500.000 euro

Vianen – “En dan, het agendapunt waarvoor veel kleine kinderen later mochten opblijven om deze raadsvergadering te volgen: de landelijke intocht van Sinterklaas.” Met deze woorden opende burgemeester Sjors Fröhlich vanavond de raadsvergadering waarin zou worden besloten of de goedheiligman dit jaar in Vianen arriveert. Tot vreugde van de jonge inwoners van Vianen, stemde de raad in met het plan en trok 500.000 euro uit voor de intocht.

Een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad van Vijfheerenlanden ziet de landelijke intocht als een mooie gelegenheid om de gemeente te promoten. Echter, verschillende partijen uitten hun zorgen over de hoge kosten, die zij als ‘fors’ beschouwen.

Zorgen

Desondanks besloot de gemeente te investeren in de komst van de Sint. Vierentwintig raadsleden stemden voor, terwijl zes tegen waren. De tegenstemmers verwezen voornamelijk naar de financiële aspecten.

Binnen de VVD waren de meningen verdeeld. Sommige leden beschouwden de intocht als een goede kans om Vianen positief op de kaart te zetten, terwijl anderen bezorgd waren over mogelijke budgetoverschrijdingen. Ook binnen het CDA en de SGP heerste twijfel, met de SGP die eveneens religieuze bezwaren had en vond dat het geld beter aan lokale instellingen besteed kon worden. De vier SGP-raadsleden stemden daarom tegen, met Evert Geluk (SGP) die zei: “Het uiteindelijke bedrag kan beter besteed worden, en in uw metafoor gaan wij dus ook mee in de zak [naar Spanje].”

Ondanks het verzet in de raad werd uiteindelijk ingestemd met het voorstel om 500.000 euro voor het evenement uit te trekken. Als reactie op de financiële zorgen beloofde burgemeester Fröhlich dat het budget niet zou worden overschreden: “Het blijft daar binnen,” verzekerde hij. Hij was verder verheugd over het raadsbesluit: “We gaan er met z’n allen hopelijk een mooi feest van maken.”

Ondernemers sponsoren

Enkele weken geleden werd bekend dat de landelijke intocht op zaterdag 16 november in Vianen plaatsvindt. De gemeente noemde het toen ‘een mooi evenement voor alle inwoners en ondernemers’, met een fanfare en 150 roetveegpieten. De exacte bestemming van het geld voor de intocht is nog niet duidelijk. Het totale bedrag werd vastgesteld na overleg met de NTR, de omroep achter de landelijke intocht.

De gemeente haalt 370.000 euro uit de algemene reserve. Daarnaast heeft Vijfheerenlanden subsidie aangevraagd bij de provincie Utrecht en zijn lokale ondernemers benaderd om te sponsoren. De rest van het geld komt uit gemeentelijke budgetten voor onder andere veiligheid en cultuur.

Gerelateerde artikelen

Back to top button