Utrecht stopt met actieve aanpak van staatloosheid
Utrecht – De gemeente Utrecht heeft besloten te stoppen met haar gerichte aanpak om inwoners met een onbekende nationaliteit beter te registreren. Volgens de gemeente blijkt de aanpak niet effectief genoeg en wegen de kosten niet op tegen de resultaten.
Mensen zonder officiële nationaliteit, ook wel staatlozen genoemd, ervaren grote beperkingen in hun dagelijks leven. Zonder een nationaliteit kunnen zij geen paspoort aanvragen, studeren, werken, een bankrekening openen of naar het buitenland reizen. In november 2021 registreerde Utrecht bijna 900 inwoners met een ‘onbekende nationaliteit’. Deze groep kwam in aanmerking voor extra aandacht vanuit de gemeente om hun registratie in de Basisregistratie Personen (BRP) te verbeteren.
Vanaf 2023 startte de gemeente met het onderzoeken van dossiers van inwoners met een onbekende nationaliteit. Zij stuurden brieven naar 354 inwoners om hen uit te nodigen hun registratie te laten aanpassen. Slechts 49 mensen reageerden hierop, en uiteindelijk werden achttien registraties in de BRP aangepast. De hoge kosten voor het verkrijgen van benodigde documenten, zoals verblijfsvergunningen, bleken een grote drempel voor veel mensen om hun situatie aan te passen.
Zelfstandige wijzigingen blijven mogelijk
Hoewel de actieve aanpak stopt, benadrukt de gemeente dat inwoners nog steeds zelf wijzigingen kunnen aanvragen via Burgerzaken. Ook is de informatievoorziening over staatloosheid op de gemeentelijke website verbeterd. Deze aanpassingen zijn bedoeld om inwoners die met staatloosheid te maken hebben, beter te informeren over hun mogelijkheden. Voorheen was de informatie te beperkt, waardoor veel mensen niet wisten wat er van hen werd verwacht of welke stappen zij konden nemen.
Daarnaast blijft Utrecht betrokken bij de Landelijke Expertgroep Staatloosheid, een samenwerkingsverband waarin gemeenten en andere instanties kennis delen over staatloosheid. Door samen te werken op nationaal niveau hoopt Utrecht inwoners met een onbekende nationaliteit zo goed mogelijk te blijven ondersteunen, ondanks het beëindigen van de gerichte aanpak.
Reden voor stopzetting
De gemeente geeft aan dat de kosten en inspanningen die gepaard gingen met het actief benaderen van deze groep, niet opwegen tegen het lage aantal inwoners dat bereid was hun registratie te wijzigen. Veel inwoners gaven aan dat ze het proces ingewikkeld vonden en dat de kosten van benodigde documenten een te grote last waren.
Door de aanpak aan te passen en inwoners meer verantwoordelijkheid te geven, wil Utrecht een balans vinden tussen ondersteuning bieden en efficiënter omgaan met middelen.