HARM LAMBERS


Wat is voor jou de meest bijzondere plek in Utrecht?
“De mooiste… Toch de Nieuwegracht. Dus het is een beetje stereotype.”

“Toen ik voor het eerst een baan had woonde ik aan de Nobelstraat en ik werkte aan het eind van de Nieuwegracht, in een prachtig pand. Dus ik heb daar vier jaar lang, heb ik daar dagelijks op gewandeld heen en weer. En hij is een oase van rust en nou, nu zijn er tegenwoordig wat meer toeristen. Maar waarschijnlijk hebben toeristen het nog steeds niet ontdekt.”
“Ik heb een keer met een vriend van mij, toen woonde ik al een jaar of drie in de stad, toen gingen we niet op vakantie. Maar we hadden onszelf beloofd, we gaan door de stad lopen alsof we op vakantie zijn. Als een toerist. Dus ook de Nieuwegracht opnieuw bekeken als een toerist. Toen viel op hoe mooi die is. Het vanzelfsprekende weer bijzonder maken.”

Hoe hoop je dat het Berlijnplein er over 5 jaar uitziet?
“Ik weet niet wat ik er van hoop. Ik weet dat ze iets cultureels willen doen. Daar heb ik wel een goed idee voor. Maar dat moeten anderen uitvoeren. Er zou hier een Kunsthal moeten komen. En die zou geëxploiteerd kunnen worden door de grotere Musea in deze stad. En dan eens in de drie maanden een grote expo doen. Dan zou het wel eens een keer wat kunnen worden. Iets wat voor de hele stad een betekenis heeft. Want er is al een heel goed theater. Dat ligt hier een kilometertje verderop.”

“Een Kunsthal is een museum zonder collectie. En drie keer per jaar daar een grote tentoonstelling. Dat kan van het Catharijneconvent zijn. Of, de Kunsthal in Rotterdam heeft geloof ik ooit een, daar sprak iedereen schande van, voor mij zou het ook niks zijn, maar een expo gehad van oude Ferrari’s. Ik bedoel, dat kan ook bijzonder zijn.”