MEIKE VAN SCHIJNDEL


Wat is voor jou de meest bijzondere plek in Utrecht?
“De tuinen van Karel V. Daar staat a. een fontein. Wat al heel bijzonder is in Utrecht. En het is een mooie fontein. En hij staat altijd aan. Dat is ook heel erg leuk. Ik hou heel erg van fonteinen en ik vind dat er veel meer in Utrecht zouden moeten komen. En als je daar onder de platanen zit, nee, perenboompjes zijn het geloof ik, dan is het bijna alsof je in Zuid-Frankrijk zit. Ik vind het heel on-Utrechts en heel bijzonder daardoor.”

“ Ik neem uiteraard wel eens mensen mee naar die plek. Het is bij mij om de hoek. Dus ik loop altijd een route met mensen die Utrecht nog niet kennen. Dan begin ik daar. En dan loop ik door de tuinen heen. Dan laat ik de tuin zien. En dan doe ik een route richting de Mariaplaats. Dan kom je door een wijk die ontworpen is door een Belgische architect. En dat is ook heel on-Utrechts. Dat is ook heel bijzonder om te zien. Daar ligt ook nog een middeleeuwse vloer ofzo onder. Die is ook nog in een parkeer garage die je kan zien die heel bijzonder is. Het is een stukje stad dat ik ik wel heel erg mooi vind, rondom de Springweg.”

Hoe hoop je dat het Berlijnplein er over 5 jaar uitziet?
“ Ik was hier überhaupt nog nooit geweest, voor dit project. Ik hoop dat dit een plek wordt waar ik graag naartoe zou willen. Waar dingen buiten zijn, denk ik vooral. Een fontein zou ik leuk vinden. En wat er nu gebeurd. Dat er een cultureel is, dat zou ik wel heel leuk vinden. Dat het een soort trekker wordt, waar je naartoe kan. Hoe dat concreet in elkaar zit heb ik ik geen idee van.”

“Ik begrijp dat dit dus helemaal volgebouwd gaat worden. En dan wordt het waarschijnlijk wel een stuk intiemer plein dan het nu is. Het is nu wel dat je niet zo goed weet waar het begint en waar het eindigt. dat hoop ik ook wel. Dat het een mooi intiem plein wordt. Misschien een soort stadspark zeg maar. Daar heeft het ook wel elementen van. Een Jardin du Luxembourg, met podia waar bandjes op kunnen treden en dingen kunnen gebeuren.”