Nieuws

9.000 Kanaleneiland-bewoners zonder huisarts?

Utrecht – Huisarts Nanja Danhof uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland kan zich niet voorstellen dat haar praktijk moet sluiten vanwege woningbouwplannen. Ze strijdt samen met collega-zorgverleners en wijkbewoners tegen dit voornemen. “Er is geen andere optie, we kunnen niet op straat staan.”

Danhof, praktijkhouder en een van de tien huisartsen van Gezondheidscentrum Kanaleneiland, gelegen in winkelcentrum Nova aan de Bernadottelaan, uit haar frustratie: “We verlenen hier essentiële zorg met veel enthousiaste zorgverleners.” In het centrum werken ruim 100 zorgprofessionals, waaronder fysiotherapeuten en diëtisten.

Het probleem begon met een brief van de pandeigenaar vorig jaar, waarin stond dat vastgoedbelegger Urban Interest 500 appartementen wil bouwen voor een “verbeterde uitstraling en aantrekkingskracht van het winkelcentrum”. Dit zou betekenen dat het gezondheidscentrum moet verhuizen. Danhof zoekt sindsdien tevergeefs naar een nieuwe locatie: “Ik fiets door de wijk en zie prachtige gebouwen, maar voor ons is er geen plekje.”

Dit huisvestingsprobleem is niet uniek voor Gezondheidscentrum Kanaleneiland; meer dan driekwart van de huisartsen kampt hiermee, blijkt uit onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in 2021. Hoge huurprijzen en gebrek aan geschikte panden zijn veelvoorkomende problemen.

De LHV benadrukt het belang van laagdrempelige huisartsenzorg in elke wijk en heeft een brochure met tips voor huisvesting uitgebracht, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en andere instanties. “Als patiënten verstoten raken van hun huisartsenzorg is dat onwenselijk”, aldus een woordvoerder van de LHV.

Danhof kan zich niet voorstellen dat ruim 9000 wijkbewoners straks geen toegang meer hebben tot een huisarts in de buurt. “We vechten er zo hard voor. Er is geen andere optie, we kunnen niet op straat staan.” Ze benadrukt het belang van hun praktijk, die een integrale aanpak van gezondheidszorg biedt, gericht op zowel fysieke als psychische en sociaal-maatschappelijke aspecten. “Wij hebben hele families in de praktijk: een oma, kinderen en kleinkinderen. Wij zijn een spil in de gezondheid van mensen.”

Ze illustreert dit met het verhaal van een patiënte met hoofdpijnklachten, waarbij de oorzaak niet medisch, maar sociaal-maatschappelijk bleek te zijn. “Ieder mens wil gezien worden zonder oordeel.”

Ook Amina Berkane Abakhou, coach, trainer en patiënt bij de praktijk, maakt zich zorgen over de mogelijke sluiting. Zij heeft een patiënten-appgroep opgericht om betrokkenen te informeren en hun stemmen te laten horen. “Een gezondheidscentrum speelt een centrale rol in het bevorderen van een goede gezondheid voor bewoners.”

Berkane Abakhou hoopt op een nieuwe locatie in de wijk waar zorg en welzijn samenkomen. Er is al een ‘droomplan’ voor een community centrum in Kanaleneiland voorgesteld aan de Utrechtse gemeenteraad.

Danhof benadrukt dat er in de wijk geen alternatief is en vindt dat huisartsenzorg in de wijk thuishoort. Het contract loopt tot juni 2026, maar hoe het daarna verder moet met het gezondheidscentrum, is onzeker. De gemeente is in gesprek met alle betrokken partijen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button