Arts verdacht van poging tot moord op eigen baby
Utrecht – Voor de behandeling van de strafzaak tegen een vrouwelijke arts uit Bunnik, beschuldigd van een poging tot moord op haar pasgeboren dochter ruim drie jaar geleden, heeft de rechtbank in Utrecht zes dagen gereserveerd. De vermeende poging tot moord vond plaats in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) te Utrecht, waar het te vroeg geboren meisje in een couveuse lag. De vrouw wordt ook beschuldigd van ernstige mishandeling van haar zoon vier jaar eerder. De eerste zittingsdag is aanstaande maandag vastgesteld.
Bijna twee jaar terug stond de 37-jarige Sarah V. voor een voorbereidende zitting voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat zij haar dochtertje, geboren op 20 april 2020, twee maanden lang verdunde moedermelk met toegevoegd loperamide gaf. Dit diarreeremmende medicijn kan bij baby’s voor verstopping zorgen.
Artsen van het WKZ ontdekten het middel tijdens onderzoek naar de verslechterende gezondheid van het kind. De baby zou ernstige hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen door een loperamide-vergiftiging hebben ontwikkeld, naast ondervoeding en ontwikkelingsachterstand door de verdunde moedermelk, aldus de aanklagers. De verdachte beweert dat haar kind normaal groeide.
Zaak mishandeling zoontje heropend Naar aanleiding van deze verdenkingen heropende het OM een oude zaak tegen de moeder. Acht jaar geleden werd zij verdacht van mishandeling van haar zoontje door Veilig Thuis, maar wegens gebrek aan bewijs sloot men de zaak in 2018. Nu verdenkt het OM haar alsnog van ernstige mishandeling van haar pasgeboren zoon, met potentieel dodelijke gevolgen. Het kind zou jarenlang opzettelijk slecht verzorgd zijn na de geboorte.
Onverklaarbare complicaties, achterblijvend gewicht, darmproblemen en ernstige ontstekingen werden door artsen van het WKZ geconstateerd. Het jongetje moest hierdoor herhaaldelijk in het ziekenhuis worden opgenomen. Door onvoldoende basiszorg, zoals het verschonen van verband en pleisters, bleef het kind onnodig lang ziek, aldus de aanklagers. Beschuldigingen tegen artsen van Veilig Thuis en WKZ, aangespannen door de ouders, werden door het Medisch Tuchtcollege ongegrond verklaard.
Volgens de verdediging zijn de aanklachten van het OM onjuist. “Mijn cliënt had de moedermelk nog gewoon in de vriezer liggen. Dat had ze toch wel weggegooid als ze bewust iets toegevoegd had. Zij vroeg zelf om onderzoek van de melk. Waarom zou zij die melk in de kijker spelen, als ze zelf die melk bewust aan het vervuilen zou zijn”, stelde advocaat Sassen.
Voor de slechte verzorging van hun zoon wezen Sarah V. en haar echtgenoot naar een door hen ingehuurde verpleegster.
Münchhausen by proxy
De reden achter het vermeende gedrag van de arts jegens haar baby’s zal mogelijk volgende week duidelijk worden. Er wordt gespeculeerd over ‘Münchausen by proxy’, een psychische stoornis waarbij ouders hun kinderen verwonden. Deskundigen stellen echter dat een oordeel hierover pas mogelijk is na een schuldigverklaring, wat invloed heeft op de strafeis en het uiteindelijke vonnis.
De verdachte verklaarde gaten in haar herinnering te hebben, maar kon zich niet voorstellen dat zij haar kinderen kwaad deed. Zij nam loperamide voor haar eigen darmproblemen.
De zaak heeft grote gevolgen gehad voor het gezin van de arts. Zij mocht haar drie kinderen enkel zien onder toezicht van Samen Veilig of in aanwezigheid van familieleden. Haar advocaat gaf twee jaar terug aan dat de trage zaak het onmogelijk kon maken voor V. om terug te keren in haar beroep als arts.
De zaak tegen Sarah V. start aanstaande maandag. Dan worden de aanklachten uitvoerig besproken, gevolgd door het horen van getuigen en deskundigen op dinsdag. Twee weken later komen de officieren van justitie en de verdediging aan het woord. De datum van de uitspraak is nog onbekend.