Nieuws

Utrechtse dokter beschuldigd van poging tot moord op dochter

Bunnik – Een meerdaagse rechtszaak is vanmorgen in Utrecht gestart onder grote publieke belangstelling tegen een vrouwelijke arts. Ze wordt door het Openbaar Ministerie beschuldigd van een poging tot moord op haar pasgeboren dochtertje, ruim drie jaar geleden in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht, waar het meisje te vroeg geboren in de couveuse lag. De vrouw zou ook vier jaar eerder haar zoon ernstig mishandeld hebben. De rechtbank heeft zes dagen gereserveerd voor de zaak.

De reden waarom de 37-jarige Sarah V., nu woonachtig in Utrecht, haar kinderen mogelijk kwaad wilde doen, moet nog duidelijk worden. Er wordt gespeculeerd dat ze lijdt aan ‘Münchausen by proxy’, een psychische aandoening waarbij een ouder zijn kind bewust letsel toebrengt.

Hartritmestoornis

Het Openbaar Ministerie stelt dat Sarah V. haar dochtertje vanaf haar geboorte op 20 april 2020 twee maanden lang sterk verdunde moedermelk met toegevoegd loperamide gaf. Dit diarreemedicijn kan verstopping bij baby’s veroorzaken en werd ontdekt tijdens een onderzoek van het WKZ naar de verslechterende gezondheid van het meisje. Door loperamide-vergiftiging kreeg het kind een levensbedreigende hartritmestoornis en ademhalingsproblemen. De moeder beweert dat haar dochter normaal groeide.

Diarree

De baby kwam via een spoedkeizersnede ter wereld vanwege ziekte van de moeder. Ondanks dat zij geen borstvoeding wilde geven, besloot zij toch te kolven op advies van een arts. De moeder vertelde in de rechtbank, onder tranen, over de aanvankelijke succesvolle melkproductie en de latere afname, die ze toeschreef aan haar glutenintolerantie en daaruit voortkomende diarree. Ze ontwikkelde een schuldgevoel en begon loperamide te slikken, wat uiteindelijk in hoge concentraties in de moedermelk terecht zou zijn gekomen.

Het OM betwijfelt haar verhaal en wijst op de hoge concentratie diarreeremmer in het bloed van het kind. Volgens het OM zou de moeder zelf een dodelijke dosis moeten hebben ingenomen om zo’n hoge concentratie via moedermelk door te geven.

Medicatie en Moedermelk

De vrouw erkende in de rechtbank dat ze de arts niet had geïnformeerd over alle medicijnen die ze nam, terwijl het OM vermoedt dat ze wist van de gevaren van loperamide voor kinderen

Mishandeling Zoontje

Daarnaast wordt Sarah V. verdacht van ernstige mishandeling van haar pasgeboren zoontje in 2016, wat had kunnen leiden tot fatale gevolgen. De problemen zouden zijn veroorzaakt door slechte verzorging van de moeder, maar zij stelt dat zij en haar man hun zoontje altijd goed verzorgd hebben.

“Complexe zaak”

Sarah V., destijds in opleiding tot anesthesist, vertelde in de rechtbank: “Ik ben nu een totaal andere vrouw dan destijds. Ik was toen echt ziek. Mede door corona en de valse melding over mijn zoontje, was ik verre van mijzelf. Ook toen had ik al veel gaten in mijn geheugen. Emoties, angst en wanhoop kan ik wel terughalen, maar feitelijkheden en concrete gebeurtenissen lukken niet meer. Ik heb geprobeerd het te reconstrueren. Maar wat ik weet komt deels van mijzelf en deels van anderen.”

De behandeling van de oudste verdenkingen en haar persoonlijke omstandigheden zijn deels uitgesteld tot morgen wegens tijdgebrek. De officieren van justitie zullen over twee weken hun strafeis presenteren en de uitspraak is gepland op 5 maart.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button