Veilig en feestelijk Oud en Nieuw in Utrecht: maatregelen.
Om de jaarwisseling zowel feestelijk als veilig te laten verlopen, neemt Utrecht extra maatregelen, waaronder verhoogd cameratoezicht en de inzet van een speciaal vuurwerkteam. Bovendien worden er leuke activiteiten georganiseerd voor jongeren.
Verschillende lokale vieringen vinden plaats in de stad, waaronder in buurthuizen, om bewoners een alternatief te bieden voor het afsteken van vuurwerk. Hoewel de gemeente het liefst een landelijk vuurwerkverbod zou zien, heeft het college eerder dit jaar besloten om geen lokaal verbod in te stellen. Wel zijn vuurwerkvrije zones aangewezen, voornamelijk in parken en dierenweides.
Jongeren voorgelicht
Jongeren worden voorgelicht over (illegaal) vuurwerk tijdens bijeenkomsten van JoU (Jongerenwerk Utrecht). Personen die vorig jaar negatief opvielen bij de politie tijdens de jaarwisseling ontvangen een waarschuwingsbrief.
JoU organiseert rondom Oud en Nieuw diverse binnen- en buitenactiviteiten, zoals een high tea en een tienerdisco. Tijdens de jaarwisseling zijn de jongerencentra in Noordwest, Overvecht, Zuid en Zuidwest geopend. Zo’n 250 vrijwilligers zetten zich in voor activiteiten en toezicht op straat, waarbij ze indien nodig in gesprek gaan met jongeren.
Extra cameratoezicht
Ter voorbereiding op de jaarwisseling wordt extra cameratoezicht ingesteld in ‘hotspotgebieden’ om de politie beter zicht te geven op vuurwerkvandalen en overlastplegers. Boa’s houden tot 7 januari extra toezicht op vuurwerkoverlast en van 18 december tot en met 1 januari zet de gemeente speciale vuurwerkteams in tijdens de late uren, waarbij de politie meerdere dagen deelneemt.
Tijdens Oud en Nieuw is de politie zichtbaar en beschikbaar voor burgers. Bij geweld tegen hulpverleners of situaties die hun werk belemmeren, grijpt de politie repressief in. Als de veiligheid van inwoners of hulpverleners ernstig in gevaar komt, kan de ME worden ingezet. Boa’s worden ingezet in wijken waar de jaarwisseling doorgaans rustig verloopt.